2 cwn tepung gandum
1/2 sk baking soda
1/2 sk garam
3 sb gula
3 biji telor
1- 1 1/2 cwn susu kotak/ air soya kotak
4 sb butter-di cairkan
pes kacang merah secukupnya
minyak masak
1.Dalam satu bekas pukul telur,butter dan susu sampai sebati.
2.Kemudian masukkan semua bahan lain KECUALI pes kacang merah dlm bekas yg berisi telur td kacau sebati..
3.Then, amik loyang baulu ikan dan griskan dgn minyak.Pastu sendukkan adunan tadi setengah ke dalam loyang kemudian letak pes kacang merah secukupnya..then, tutup dgn adunan balik..masak ler atas dapor guna api sederhana smpai la keperangan.
*actually Taiyaki ni boleh kata dessert orang jepun. tapi depa guna loyang lain..tapi mmg bentuk bahulu ikan la..so kita guna la apa yg ada..
* pes boleh guna perisa yg hampa suka..
* sedap woo dimakan panas2..!
#gambaq kredit to En. Google
No comments:
Post a Comment